Teman

Teman H.T 2020 Förskolan Lille Katt

 

Temat är tänkt att handla om ”Vad finns i skogen?” och längre fram i höst de 10  ”Kompisböckerna” som handlar om empati och samarbete bl.a.

 

Temat  ”Vad finns i skogen” är det tänkt att ni skall vara ute så mycket som möjligt, gärna i Kokkolokko-skogen, lilla skogen bredvid förskolan eller annan natur. Samtala om vilka djur , träd och växter det finns i skogen, titta på bilder och filmer om djuren,växterna, leka i naturen, hur höga är träden, hur ser löven, kottarna ut, göra enkla uppdrag.  Turas om att gömma och leta djurbilder som vi har sedan ”Sagan om Vanten” och sortera dem i 3 hinkar. Prata om storlekar på bilderna.  Mäta och se vilken pinne, blad  som är längst osv. Få in bokstäver och matematik i temat.

Man kan gå runt och titta på vad som finns i skogen. Ta med en vaxduk, baksidan nedåt och samla saker barnen hittat. Jämföra storleken på sakerna, sortera samma saker, löv, pinnar, räkna, prata färger, vilken bokstav det börjar på, störst minst, flest, färst, riktning, över, under m.m. Vilket träd är högst, minst, stort och litet, jämföra.

Barnen får i uppdrag att hitta något stort, litet, krokigt, grönt, gult osv. Uppdrag att hitta olika löv m.m. Vilka träd tillhör löven, björk, asp, ek, lönn m.fl. Kolla olika löv på Lärplattan. Ta med naturmaterial och måla dem och dopkumentera och hänga upp dem inne och sen ta hem. Göra bokstäver, geometriska former, siffror av pinnar.

Löven är gröna för de har klorofyll i sig. (Egentligen för att löven tar upp alla ljusets färger utom grönt, det är därför de ser gröna ut). Klorofyll är en matfabrik för trädet och andra växter som med solljus och vatten kan tillverka socker som trädet/växten får mat och energi ifrån.  Allt annat trädet behöver tar det från marken med rötterna under jorden, vatten också.

Och annat som ni kan komma på eller barnen visar intresse för. Glöm inte att leka, kanske ”Byta träd”, ”Alla ekorrar byter bo”, kasta prick, kanske läsa en bok, leka teater eller annat ni eller barnen kan komma på.

 

Tema de 10  ”Kompisböckerna” som handlar om empati och samarbete bl.a. Det skall vi och barnen arbeta med senare i höst efter skogstemat.

Som ni vet sen mötet i lekparken har jag de 10 böckerna, 2 handdockor, kanin och igelkott och de stora inplastade korten ni också kan ta med ut. På korten står

förslag på lekar, aktiviteter, ramsor eller sånger ni kan ha som komplettering och uppslag till arbetet med böckerna. 1 Stort kort till varje bok. Allt det materialet är mitt eget och tillhör inte Lille Katt. Men Lille Katt kanske skall köpa materialet om det behövs.

Välj en bok av kompisböckerna som ni tycker passar och titta på det stora kortet för tips och idéer och välj om ni vill läsa eller spela sagan första gången. Man kan läsa böckerna ute också, eller göra aktiviteterna som föreslås på korten ute.

Lycka till!

Henrietta

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

11.09 | 15:42

Hej vill ansöka om att få jobba där 072 5825473

...
05.12 | 11:39

Jätte fint

...
05.12 | 11:38

Fint

...
06.10 | 20:44
Förädrarmötes info. har mottagit 3
Du gillar den här sidan